Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Economie
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Uitgaan
-Shopping
-Watersporten
-Duiken
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksAqaba: Praktische informatie
Praktische tips voor een reis naar Aqaba:

 • Taal: In Jordanië spreekt men Arabisch, maar in de grote steden of op toeristische plaatsen zoals Aqaba zijn er heel veel mensen die ook een woordje Engels, Frans, Duits, Russisch en zelfs Nederlands spreken.


 • Geld: De officiële munteenheid in Jordanië is de Jordaanse Dinar. Iedere Dinar bestaat weer uit 100 Piaster of 1000 fil. De wisselkoers van één Euro is ongeveer gelijk aan die van de Jordaanse dinar, maar op het moment dat u dit nu leest kan het weer volledig anders zijn. Controleer daarom dus altijd de waarde van het geld voordat u ergens gaat wisselen! Euro's en Dollars worden bijna overal aanvaard in Aqaba, maar je zal waarschijnlijk wisselgeld krijgen in de lokale munt.

  Banken zijn over het algemeen geopend van 8.30 uur tot 15.30 uur van zondag t/m donderdag. Sommige banken in de toeristische gebieden zijn wat langer geopend en zelfs in het weekend open. Bij een aantal banken vindt u pinautomaten en ook in de meeste grote hotels kan je geld opvragen met je kredietkaart. Vraag uw eigen bank naar de mogelijkheden, zij hebben de aktuele informatie.
  Kredietkaarten worden door bijna alle hotels en restaurants geaccepteerd en ook in de modernere souvenirwinkels kunt u meestal met de belangrijkste creditcards betalen.


 • Elektriciteit: Aqaba is volledig toegespitst op de westerse toerist en dus is ook elektriciteit geen enkel probleem: 220 volt en Europese stekkers zijn de norm, maar een reisadaptor, kan altijd handig zijn als je niet in een luxe of middenklasse hotel verblijft.


 • Eten: Verwacht geen culinaire hoogtepunten van de Jordaanse keuken, hoewel er voldoende mogelijkheden zijn om een goede variatie aan gerechten voorgeschoteld te krijgen: Eerst en vooral zijn er de 'street snacks' waarvan fuul, falafel (taamiya) en kebab de bekendste zijn. Deze zijn overheerlijk en bijna gratis en ook zeer veilig aangezien ze vers voor je ogen bereid worden. Voor uitgebreidere gerechten moet je in een restaurant terecht, waar je vooral veel kip en lamsvlees op je bord zal krijgen, maar ook een lekker gestoomd duifje, de lokale specialiteit is een aanrader. Omdat je niet kan zien hoe vers de vis of het vlees zijn en onder welke hygiŽnische omstandigheden het bereid wordt, is het raadzaam om te vertrouwen op raadgevingen van reisleiders of toeristen die reeds langere tijd in de stad verblijven vooraleer een restaurant uit te kiezen.
  Water uit de kraan wordt afgeraden van te drinken, maar er is uiteraard ook bronwater in flessen te koop.


 • Religie: Zo goed als 100% van de bevolking is Moslim. Bij een bezoek aan één van de vele moskeeŽn zijn bedekte schouders en knieŽn verplicht.


 • Tijd: Tijdens de winter 1 uur later dan in BelgiŽ en Nederland, tijdens de zomerperiode loopt Jordanië twee uur voor op België en Nederland.


 • Documenten: Voor Belgen en Nederlanders volstaat een geldige reispas, een visum kan je verkrijgen bij aankomst en is gratis.


 • Telefoneren:Vanuit de meeste hotels en vakantiecomplexen kunt u direct bellen. Voor Nederland draait u: 0031 voor BelgiŽ 0032, vervolgens het kengetal zonder 0 en het abonneenummer (achter elkaar doordraaien). Informeert u wel eerst even hoe hoog de toeslag is voor het gebruiken van de hotellijn. Het beste kunt u echter bellen met telefoonkaarten die overal verkrijgbaar zijn.


  Uw GSM-telefoon is bruikbaar als uw provider een roaming-overeenkomst heeft met een provider in Egypte. Als u wilt weten of dat zo is kunt u het beste even contact op nemen met uw provider!


 • Internet:Tegenwoordig kunt u overal intercafes vinden, zo ook in Sharm el Sheikh. U vindt ze terug in hotels, bars en zelfs in shopping-malls!


 • Openingstijden: Overheidsinstanties zijn dagelijks geopend van zondag tot donderdag van 07.00 tot 15.00 uur. Tijdens de Ramadan kunnen deze uren ingekort worden. De winkels zijn over het algemeen geopend van 09.00 uur en sluiten rond 23.00 uur. Bijna elke stad of dorp heeft zijn eigen wekelijkse markt.


 • Reisverzekering: Jordanië is nog steeds een ontwikkelingsland en de medische zorgen staan er op een lager niveau dan in België of Nederland. Een reisverzekering kost bijna niets en kan u onaangename verrassingen besparen. Meestal kan je wanneer je je reis boekt ook onmiddellijk een reis- en annuleringsverzekering erbij nemen, maar indien je dat niet hebt gedaan kan je alsnog een reisverzekering online afsluiten tegen een zeer goedkope prijs.