Home
Algemene info
-Geografie
-Klimaat
-Geschiedenis
-Economie
-Transport
-Praktisch
Ontspanning
-Bezienswaardig
-Excursies
-Uitgaan
-Shopping
-Watersporten
-Duiken
Hotels
Vliegtickets
Promoties
LinksAqaba: Geschiedenis
Geschiedenis van Aqaba:

Aqaba is reeds bewoond sinds ten minste 4000 voor christus en profiteerde van zijn strategische ligging op een kruispunt van handelsroutes tussen Europa, Afrika en Azië. De eerste inwoners waren Edomiten, maar later werd de stad bewoond door Nabateërs die de voornaamste bevolkingsgroep van de regio waren.

In de bijbel (1 Kings 9:26) wordt ook naar deze stad uit de vroege ijzertijd verwezen: "Koning Solomon liet ook schepen bouwen in Ezion-Geber, nabij Eilat aan de oevers van de Rode Zee."

Mozaiek van Madaba

De oude Grieken noemden de stad Berenice en de Romeinen verwezen naar haar als Aila of Aelana. Tijdens de Romeinse periode leidde de Via Traiana Nova van Damascus zuidwaarts via Amman naar Aqaba, waar het aansluiting had op een Oost-West verbinding naar Palestina en Egypte.

Reeds kort na de dood van Mohammed werd Aqaba ingelijfd in het Kalifaat en werd opeenvolgend geregeerd door de Umayyaden, Abbasieden, Fatimiden en Mammelukken. De stad Ayla werd tijdens deze periode gevoelig vergroot en de schaarse overblijfselen liggen vlak ten noorden van het huidige Aqaba.

In de 12de eeuw was de hele regio onder controle van de kruisvaarders die onder andere de goed bewaarde burcht Helim oprichtten om de stad te verdedigen. Ook het huidige "Pharaoh's Island", zo'n 7 km uit de kust van Aqaba en momenteel in Egyptische wateren, werd door de kruisvaarders uitgebouwd tot een fort.

Pharao Island

In 1170 werd de stad heroverd door Saladin en de Mammelukken namen de macht over in 1250 en versterkten de burcht. Tegen het begin van de 16de eeuw was de macht van de Mammelukken in verval en kwamen de Ottomanen in de plaats als bezetters. Gedurende de komende 400 jaar zou Aqaba in belang afnemen en weinig meer zijn dan een simpel vissersdorpje.

Tijdens de eerste wereldoorlog moesten de Ottomaanse bezetters de stad opgeven na een gedurfde en beroemde aanval door bedoeienen onder leiding van Lawrence of Arabia.

In 1965 werd besloten om Aqaba ruimte te geven om te groeien en werd ruim 6000km² woestijnland geruild met Saoedi-Arabië voor een schamele 12 km extra kustlijn. Hierdoor kwam ook het schitterende Yamanieh koraalrif in Jordaanse handen.